Skupina Balončki

SLOVENSKO LJUDSKO IZROČILO

Že kar nekaj časa smo strokovne delavke vrtca opažale, da otroci zelo radi prepevajo slovenske ljudske pesmi, a  da jih na žalost zelo malo poznajo. Zato smo si v letnem delovnem načrtu zadale, da jim v februarji približamo to naše narodno bogastvo. Spoznavali smo, da slov. ljudsko izročilo zajema šege in navade, največji poudarek pa smo dali na slovensko otroško ljudsko izročilo. Spoznali in prepevali ter pripevali smo ljudske pesmi, spoznali nove rajalne igre ter otroške plesne igre in uživali v plesanju ljudskih plesov. Otroci niso poznali plesne otroške igre Potujemo v Rakitnico, prav tako niso poznali igre ristanc, ki jo je moja generacija preskakala po cele dneve, niso jim poznane frnikule, gumitvist, ravbarji in žandarji… Zato bomo te igre spoznavali še naprej v pomladnih dneh na svežem zraku.

Zelo radi pa so se otroci ustavljali v glasbenem kotičku, ki smo ga napolnili z inštrumenti, ki so jih otroci prinesli od doma in v njem vsakodnevno muzicirali in prepevali. Nastal je tudi skupinski ansambel »Vesele balončice«. Še vedno pa so vsi najraje posegali po harmoniki in kitari. Odločili pa smo se, da to rdečo nit; slov. ljudsko izročilo letos predstavimo mamicam na njihov praznik ob pomoči vitanjskih ljudski pevk.

Dipl. vzgojiteljica Andreja Pušnik

Zadnjič posodobljeno Petek, 24 Marec 2017 10:21
 

BALONČKI V JANUARJU

TEMATSKI SKLOP ZIMA IN PODTEMA IGRIVA MATEMATIKA

Končno nam je zima poslala belo zlato, da smo se lahko na snegu igrali, drčali, poskušali narediti snežaka. S snegom smo naredili več poskusov, izvedeli, da se sneg tali – ne topi, spoznali, da je beseda sneg večpomenka…  Pri likovni dejavnosti smo ustvarjali snežinke z različnimi tehnikami, spoznali, da so zgrajene iz kristalov, plesali na glasbo Mi delamo snežaka… Ob vsem tem pa smo vzporedno spoznavali, da je matematika lahko igriva in nagajiva. Spoznali smo cuisenairove paličice in izvajali aktivnosti z njimi, merili z relativno enoto – šali otrok ( premerili smo igralnico), šteli do deset, spoznavali števila, reševali števila iz ledene vode s pincetami, utrjevali barve, preko igre utrjevali like, stopnjevali majhen.. večji… največji…  Vsakodnevno smo bivali na prostem, kjer smo poleg sprehodov uživali v rajalnih in gibalnih igrah.

Zadnjič posodobljeno Torek, 28 Februar 2017 07:54
 
« ZačetekPrejšnja1234NaslednjaKonec »

Stran 1 od 4