PDF natisni

POLETNA ŠOLA V NARAVI IZOLA 2015

Veseli, zdravi in zadovoljni otroci ob koncu poletne šole v naravi v Izoli so dokaz, da je bila izvedba uspešna. Kako je potekala izvedba in kakšni so bili rezultati vam bo poskušal na kratko strniti v nekaj vrsticah. V priponki so tudi fotografije, ki so nastale med izvajanjem programa. Vabljeni, da si jih ogledate.

> Slike ...

Nastanjeni smo bili v Srednji šoli za gostinstvo in turizem Izola. Imeli smo pet obrokov, hrana je bila zelo okusna in jo je bilo količinsko zadosti. Dopoldansko učenje plavanja smo izvajali v Simonovem zalivu, kjer je imela voda 24-25 stopinj celzija. Po kosilu so otroci imeli tri šolske ure pouka. Popoldan smo učenje plavanja izvajali tudi v: Strunjanu (Mesečev zaliv), Portorožu (Lucija) in Fijesi. Po večerji smo izvedli sprehode ob obali ali športne igre.

V ponedeljek smo na poti v Izolo obiskali Postojnsko jamo. Ker smo uvodno testiranje plavalnega znanja izvedli že, 2. 6. 2015, v Velenju, smo lahko takoj pričeli s poučevanjem plavanja. Pred večerjo smo odšli na prvo kolesarsko turo: Izola – Koper – Izola (14 kilometrov) in si ogledali veliko potniško ladjo.

V torek dopoldan smo izvedli plavalno šolo in osnovno šolo potapljanja. Po kosilu in pouku, ob 16.30 uri, smo odšli na drugo kolesarsko turo iz Izole do Strunjana po Porečanki (opuščeni železniški progi urejeni v kolesarsko stezo). V hotelu Svoboda smo pustili kolesa in nadaljevali peš do Zaliva Sv. Križa (Mesečev zaliv) v krajinski park Strunjan, ki velja za najlepšo plažo na slovenski obali. Prevozili smo 18 kilometrov.

V sredo, smo dopoldan izvedli šolo plavanja. Po kosilu in pouku ob 16.30 uri pa smo odšli na tretjo kolesarsko turo iz Izole do Strunjana in naprej skozi 550 metrov dolg tunel Valeta v Portorož. Tam smo si privoščili najboljši sladoled v Portorožu in kopanje. Prevozili smo 20 kilometrov.

V četrtek dopoldan smo izvajali šolo plavanja in zaključno testiranje plavalnega znanja. Popoldan smo se razdelili v dve skupini: prva skupina je odšla na četrto kolesarsko turo: Izola – Strunjan – Portorož – Piran – Fijesa – Strunjan – Izola (28 kilometrov), druga skupina pa je šla na plažo v Simonov zaliv.

V petek dopoldan smo se z ladjo Solinarko odpeljali mimo Strunjana, Fijese, Pirana, Portoroža do krajinskega parka Sečoveljske soline, kjer so nam predstavili krajinski park in način pridelave soli. Po kosilu v Izoli smo se odpravili domov. V Vitanje smo prispeli ob 17. uri.

Z letošnjo poletno šolo v naravi sem zelo zadovoljen. Otroci so zelo izboljšali plavalno znanje. S kolesi, ki smo jih imeli s seboj smo prevozili 78 kilometrov po slovenski obali. Večinoma smo se vozili po opuščeni železniški progi »Porečanki«, ki je namenjena izključno za kolesarje in pešce. Izvajanje učenja plavanja in kolesarjenja se je ponovno izkazalo za zmagovalno kombinacijo in jo nameravam izvajati tudi v prihodnje.

Ocena, NAZIV (opis naloge)

Uvodno prev. (št. otrok)

Zaključno prev. (št. otrok)

0 NEPRILAGOJEN NA VODO

0

0

1 BRONASTI MORSKI KONJIČEK (drsenje na gladini vode 5 sekund)

2

0

2 SREBRNI MORSKI KONJIČEK (preplava 8 metrov)

0

1

3 ZLATI MORSKI KONJIČEK (preplava 25 metrov)

2

0

4 DELFINČEK(preplava 35 metrov)

2

1

5 BRONASTI DELFIN (skok v vodo, preplava 50 metrov in naredi varnostni obrat)

21

20

6 SREBRNI DELFIN (neprekinjeno plava 10 min., skok v vodo, preplava 50 metrov s tehniko kravl v času 1 min. 10 sek. za fante in 1 min. 15 sek. za dekleta)

0

5

Športni pozdrav,

 Robert Pritržnik